CARE ESTE SCOPUL PROIECTULUI?
Scopul proiectului este de a dezvolta instrumentele și metodele care susțin planificarea și dezvoltarea carierei, pentru:
- Elevi de liceu, elevi din școlile profesionale, studenți și birouri de orientare universitară
- angajați care dores să-și dezvolte potențialul
- personal din centre de ocupare a forței de muncă, agenții de ocupare a forței de muncă și departamente de resurse umane
Proiectului se referă la problema hipersenzitivității, a factorilor de risc și a factorilor de protecție.
DESPRE CE ESTE PROIECTUL?
Hipersenzitivitatea este trăsătura de temperament care este întalnită la aproximativ 20% din populație. Cercetările arată că persoanele hipersenzitive procesează informațiile și stimulii din mediu mai intens și mai profund decât alții. Astfel de oameni sunt mai sensibili, atât în ceea ce privește experiențele pozitive, cât și experiențele negative.
Cercetările și analizele efectuate până acum arată că persoanele hipersenzitive sunt angajați valoroși, dar de obicei subapreciați. Sensibilitatea lor la detalii, profunzimea procesării, emoționalitatea și empatia îi fac mai implicați, devotați și extraordinar de creativi. Cealaltă față a monedei este rezistența mai mică la stres și condițiile de lucru nefavorabile.
În psihologia pozitivă, vorbim despre așa-numitele avantaje ale semnăturii, adică ceea ce este cel mai important și cel mai dezvoltat, ceea ce ne face oameni. Satisfacția de la locul de muncă depinde în mare măsură de utilizarea acestor avantaje.
În cazul persoanelor hipersenzitive, aceste avantaje sunt strâns legate de funcționarea sistemului lor nervos. Utilizarea frecventă a caracteristicilor legate de sensibilitate, cum ar fi sensibilitatea la subtilitate și frumusețe sau găsirea scopului în experiențe - crește satisfacția față de activitatea desfășurată și se traduce printr-o eficiență sporită a muncii. În consecință, persoana care își poate folosi toate avantajele are o șansă mai mare să atingă un nivel ridicat de satisfacție la locul de muncă.
Datorită cercetărilor planificate în cadrul proiectului, vom putea afla mai multe despre funcționarea persoanelor hipersenzitive la locul de muncă și, ulterior, să pregătim un model de sprijin, care să permită creșterea beneficiilor și satisfacției atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
PENTRU CINE?
Am pregătit acest proiect pentru a sprijini:
- cursanți - în etapa alegerii unei cariere
- oameni care caută sau își schimbă locul de muncă,
- oameni șomeri de mult timp
- consilieri vocaționali (școlari și universitari), persoane care reprezintă instituții de pe piața muncii
- Angajații departamentelor HR din companii
Partenerii noștri instituționali sunt Instituțiile Pieței Muncii, Birourile de Carieră, Școlile și Angajatorii
PRO-MOTION: UTILIZAȚI RESURSE, DESCOPERIȚI POTENȚIALUL
PRO-MOTION este un proiect dezvoltat de cercetători și practicieni despre planificarea și gestionarea cu succes a carierelor persoanelor hipersenzitive.
Acordăm o atenție deosebită rolului cheie al mediului în crearea condițiilor pentru o dezvoltare adecvată, utilizarea resurselor, descoperirea și dezvoltarea potențialului propriu. Ipotezele proiectului se bazează pe conceptul de Sensibilitate a Mediului. Este un context pentru conceptele care explică diferențele individuale în înregistrarea și procesarea stimulilor de mediu.
CE ACTIVITĂȚI SUNT PLANIFICATE ÎN CADRUL PROIECTULUI?
Vor fi utilizate metodele de cercetare cantitativă și calitativă în cadrul proiectului PROMOTION, printre altele: focus grupuri cu angajatori și angajați din țările partenere: Polonia, Spania, România, Norvegia, Italia și Portugalia.
Pregătirea unui raport internațional privind gestionarea personală a potențialului persoanelor hipersenzitive la locul de muncă.
Pregătirea modelului pentru sprijinirea persoanelor hipersenzitive la locul de muncă.
Pregătirea instrumentului care susține planificarea și dezvoltarea carierei - SENSIBILITATEA LA LOCUL DE MUNCĂ.
Pregătirea manualului și a materialelor suplimentare cu exerciții pentru consilierii vocaționali.
Pregătirea unui manual pentru HR și podcast-uri pentru introducere temei hipersenzitivității angajatorilor.